Actualitat

Ciutadans proposa una bateria de mesures per a combatre la plaga del Cotonet

by cscvalenciana — 9 agost 2021 @ 10:58
Comparte

Demana un pla de formació per als agricultors, ajudes compensatòries per als afectats i augmentar els controls de productes importats

Ciutadans (Cs) ha presentat en Les Corts valencianes una bateria de mesures per a combatre la plaga del Cotonet en les pròximes campanyes citrícoles, entre les quals destaca un pla de formació específic per als agricultors, un sistema de detecció precoç i ajudes compensatòries per als afectats. El portaveu d’Agricultura del grup parlamentari, Emigdio Tormo, ha denunciat que aquesta plaga “ha avançat sense control, estenent-se per la Comunitat Valenciana, on té presència i ha causat danys en 80 municipis” i ha explicat que “a la província de Castelló, la plaga està sent un problema realment greu”.

“Des del Govern central i el Consell s’aposta per la via biològica per a combatre-la, però no s’esperen resultats a curt termini i els agricultors temen que les conseqüències en les pròximes campanyes siguen devastadores”, ha afegit Tormo, qui ha advocat per “solucions reals i un pla d’actuació efectiu on es recullen els protocols i les eines adequades per a combatre el Cotonet”. És imprescindible, tal com ha assenyalat el diputat, que la Unió Europea augmente els controls en les vies d’entrada de cítrics importats des de tercers països.

La Proposició No de Llei (PNL) registrada per Cs també exigeix al Consell que incremente la inversió per a la lluita biològica i biotècnica i que estudie quines mesures es poden dur a terme per a evitar la dispersió de la plaga a través de la maquinaria agrícola, els calaixos de recol·lecció, la roba o els utensilis dels treballadors. Així mateix, Tormo ha considerat “urgent revisar i actualitzar, comptant amb la col·laboració dels actors principals del sector, el Pla d’Acció contra el Cotonet” i ha reclamat augmentar els fons per a la prevenció i la lluita i instar la Unió Europea a incrementar els controls dels productes que provinguen de països de tercers i a equiparar les mesures en l’ús de productes fitosanitaris.

Volver a ACTUALIDAD